ANGST

Gepubliceerd op 22 september 2023 om 16:35

ANGST

 

Vanuit angst handelen we allemaal in een bepaalde richting. De ene windrichting duwt ons omver, de andere geeft ons kracht waardoor we groeien.

 

Ze duwt ons omver…..

Vele kinderen worden van kind af aan gedrild om te DOEN en niet om te ZIJN.
“Ik hou van jou als je je kamer opruimt, goede punten haalt op school, uitblinkt in je hobby, mij gehoorzaamt, dat kleedje draagt, je braaf bent, je niet boos wordt enzovoorts.”

Wanneer we dat NIET doen, groeit er grote angst om niet graag gezien te worden, om geen liefde te ontvangen, om nergens bij te horen.

Hierdoor worden we grote en angstige volwassenen die na de kinderlijke tijd de perfecte echtgenoot proberen te zijn, de uitmuntende werknemer, de fantastische ouder.
Doch…Wat we niet weten, is dat we tikkende bommen zijn.
Hoe ouder we worden, hoe harder onze interne mijn op ontploffen staat. 1 klein stapje en onze mijn ontploft en maakt veel stuk wat eigenlijk niet stuk hoorde te zijn.
Hoe graag we ook willen zijn zoals we zijn, we durven het niet uit angst voor verwijten, oordelen, meningen, roddels, rare blikken en afwijzing.

Omdat we zo geleerd zijn om het een ander helemaal naar de zin te maken of het goede te doen of op het perfecte moment er te zijn, weten we niet meer wie we zelf zijn noch wat we zelf willen. We leven vol wantrouwen, spijt, twijfels en functioneren als automaten.

 

Ze laat ons groeien….

We dienen onze kijk naar onszelf dringend onder de microscoop te leggen. We dienen te gaan onderzoeken hoe we ons innerlijk vertrouwen, onze innerlijke liefde, onze emotionele veiligheid en aanvaarding de kans kunnen geven om zich te ontplooien. Angst is onderdeel van het leven en dat blijft het ook. Het is belangrijk om die angst te herkennen en ze de aandacht te geven die ze op dat moment van je vraagt. Vlucht noch vecht, maar geef uiting aan je angst. Ga met je angst zitten en spreek ze zachtjes toe. Ze fluistert jou wat je echte weg is. Ze vertelt jou waar je naar toe dient te gaan. Op het moment dat je geen angst meer voelt voor je angst, zal je je echte ik worden, word je overladen van enthousiasme, vult je hart en zal je echte ik worden gezien zoals ze dient te worden gezien gevolgd door zij die jou oprecht graag hebben zonder verwachtingen in de zin van ‘als jij dit doet, dan zal ik dat doen...”

 

Wanneer je zover bent en je lief kan zijn naar jezelf inclusief je angst, word je lief naar de ander. Een soort lief zijn dat is gericht op het welbevinden van de ander en niet op de angst om te verliezen, afwijzing, nergens bij te horen of niet te mogen zijn. Dit soort liefde is een modderig masker dat alle waarheid verstikt, je in je kooi houdt en je hart laat opdrogen.

 

Het is niet makkelijk, maar ALTIJD MOGELIJK wanneer jij de wil omarmt om die mogelijkheid te zien en binnen te laten. Geloof me, het is de moeite waard.

 

Onthoud dat onaangename gevoelens een teken zijn van onbevredigde behoeften en niet-geuite noch ingevulde onderliggende gevoelens.
Onthoud dat het gezond ventileren van angst ervoor zorgt dat we diepe verbinding krijgen met onszelf en onze omgeving.
Onthoud dat het herkennen en erkennen van je angst de sleutel is.

 

En onthoud vooral, JIJ BENT HET HELEMAAL WAARD OM LIEFDE TE MOGEN ONTVANGEN!!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.