EENZAAMHEID

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 14:24

EENZAAMHEID

“15 jaren minder levensverwachting”, dat las ik en hoorde ik over eenzaamheid.
WAT? 15 jaren?

Of het cijfer nu klopt of niet, wat ik absoluut geloof is dat eenzaamheid ons doet lijden.
Als mens hebben we een ander mens nodig.
Elke mens wil warmte. Een aanraking. Gezien en gehoord worden. Gevoeld worden. Geliefd zijn.
We hebben de ander nodig om onszelf te zijn.
En toch is eenzaamheid nog nooit zo tergend aanwezig. Als je je dan bedenkt dat er internet bestaat, sociale media, smartphones, bussen, trams, metro’s, treinen, auto’s, vliegtuigen en ga zo maar door dan doet mijn hartje pijn.
Eigenlijk is er altijd en overal warmte en liefde en toch voelen we ze niet. Toch missen we het. Toch voelen we ons eenzamer dan ooit.
Hoe komt dat toch?
Hoe kunnen we dat doorbreken?

Ik hoor, zie en voel veel angst in onze wereld. Angst is best een handige emotie want het zorgt voor onze bescherming. Het maakt dat we vluchten, vechten of doen alsof we dood zijn. Hoe frappant het ook is, ik bemerk dat we tegenwoordig angstiger leven als toen we nog dienden te jagen.
De media maakt gretig gebruik van angst om ons binnen de lijntjes te laten stappen en kleuren. Om ons binnen te houden. Om ons te verkrampen.
Jammer, want door onze angst blijven we beperkend terwijl we nu net zoveel behoefte hebben om verruimend en weids te zijn. Om in contact te komen en te zijn met elkaar, met de ander, met een ander mens.

Sinds ik koos om beperkt actief te zijn op sociale media ga ik meer buiten, letterlijk.
In het begin was ik angstig. Ik was lange tijd een kluizenaar geweest en ook al had ik die tijd grondig nodig, ik voelde dat ik pas volledigheid kan voelen door me te verbinden met anderen. Door anderen te ontmoeten, door ze te zien, door ze te knuffelen, door elkaar te beluisteren vanuit het hart.
En toen voelde ik het!
Een stroom van volheid, van energie, van compleetheid en rust.

Zodus weet ik dat we met zijn allen eenzaamheid kunnen ombuigen als we door onze angst gaan en elkaar herontmoeten in haar pure vorm met empathie, nieuwsgierigheid, respect en begrip.
Sta even stil en luister oprecht.
Sta even stil en ervaar.
Sta even stil en lach.
Sta even stil en voel.
Wees open, oprecht en kwetsbaar.
Omring je met fijne energie.
Vier je successen.
Ontdek en verwelkom jezelf.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.